Saturday, March 27, 2010

Rod mysteries!


Jag kommer köra en serie med inlägg i bloggen kring det här med att bygga ett eget spö. Jag kan säga innan jag kör igång att allt det jag redovisar kommer från kunskapen och erfarenheten jag skaffat mig genom att prova olika lösningar och vad som fungerar för mig och mitt sätt att arbeta. Det kanske inte passar andra, det finns ofta olika vägar att nå samma mål. Jag hoppas i alla fall att det ska intressera någon bland alla sportfiskare som kanske gått i tankar kring att bygga ett eget spö och funderat kring hur går egentligen processen till när ett fiskespö blir till.


Först och främst, en byggsats eller skapa ditt eget spö från grunden. Ja, det är kanske frågan för den som ska göra sitt första spö. Det finns naturligtvis en fördel med en byggsats då alla komponenter till spöt redan är utprovade och att chansen är stor att spöt blir bra med en ganska liten arbetsinsats och utan att allt för mycket verktyg är nödvändigt. Och som första byggprojekt är det en bra lösning. Men samtidigt utgör den prefabricerade byggsatsen ett hinder att skapa något som är personligt och som har funktioner samt utformning som på bästa sätt passar just ditt typ av fiske och din individuella stil. Men vad man än väljer så är det en rolig process att bygga sitt eget spö, det innehåller många olika moment och det är en skön känsla när man lyckats få ihop arbetet och är nöjd med resultatet.


Ett spö för vertikalfiske


Jag hade sökt runt lite för att hitta en bra spö som jag skulle använda vid lite tyngre jigfiske men innan jag hade bestämt mig dök av en ren slump en möjlighet upp på Tradera. En kille som köpt några byggsatser från USA, la ut ett av dem som inte passat honom till auktion. Vilken tur för mig att den pinnen verkade fylla mina behov. Jag bjöd på auktionen och fick den till slut för strax under 400 kr. Ett riktigt kap.

Spöklingan kom tillsamman med komponenter ursprungligen från muddhole.com i USA som är en av världens största nätbutiker för spöbyggnadsprylar.. Klingan var av märket MXH, och tillverkas sannolikt av Lamiglas. Färgen var matt stålgrå(slate) och längden 6 och en halv fot, snabb aktion med en rekommenderad kastvikt upp till 3/4 Once ( 21 gram).


Klingans individuella egenskaper


Det första jag gör när jag ska bygga ett spö är att ta reda på var den sk. Ryggraden finns på klingan. Det finns mycket info i detta ämne på nätet så jag kommer inte att gå in så noga på det mer än att säga att det kan spela en viss roll för hur spöt kommer att uppföra sig i praktiken. Men många fabrikanter idag brys sig inte så mycket om denna detaljen utan vill istället att spöt ska se så rakt ut när det säljs i butiken. Ingen vill ju köpa ett spö som ser krokigt ut även om det gör att spöt kommer att då i själva verket kommer att prestera bättre.
Men ryggraden uppstår när en spöklinga tillverkas och innebär att klingans är lite kraftigare på ena eller t o m ibland på flera sidor.
Och där klingan är kraftigare i godset kallas ryggraden. Den sidan av klingan kommer alltid att innebära en obalans utan ringar och när du utsätter klingan för böjning och samtidigt rullar den mot ett hårt underlag så upptäcker du ganska snabbt denna sida.
Utan att gå djupare in på ryggrads-letande så kan man i vilket fall konstatera att haspelspön och flugspön har ringar på undersidan. Spinnspön har ringarna på ovanpå spöt. Hur dessa är placerade gentemot klingans egenskaper tror jag att jag lämnar till förmån för andra att dividera om.
Men det leder naturligtvis också in på var varje ring placeras på klingan, ringarnas storlek, sort, antal osv. Jag ska förklara hur jag gör med ringplacering i ett senare inlägg.
Men de ringarna som följde med i byggsatsen var inte riktigt av den kvalitet som jag tyckte det här spöt behövde så jag skaffade ett gäng låga tvåbenta ringar med inlägg av hardloy från Fuji. De är relativt billiga men ändå av hyggligt god kvalitet och klarar av både nylon såväl som flätad lina.

Kork eller andra material till handtag

Det finns en hel del material att använda till ett handtag för ett fiskespö. Det vanligaste är kork. Den är tillgänglig i en mängd kvaliteter och kan kosta från några kronor till kanske 30 kr per ring för den högsta kvaliteten. Så det är god idé att välja rätt kork till rätt spöbygge. På bilden nedan finns förutom en korkring av hög kvalitet ringar av andra material. De två ringarna till vänster är sk. gummikork. där man blandat kork med ett gummimaterial för att få en billig och tålig ring. De mörka ringarna på bilden är bränd kork som också är ett blandmaterial som kan användas på olika sätt till ett spöhandtag. Det finns också fabricerade korkhandtag som man köper i en viss längd och grovlek. Tyvärr så är det ofta ganska dålig kork i dessa. Det går också att bygga handtag av vattentåliga träslag och även av neopren (EVA) som har blivit mycket populärt på senare år på spön.


Det var allt för detta inlägg, jag återkommer med nästa del av mitt spöbygge. Hoppas något av min information har varit till hjälp hur det kan gå till när man bygger ett spö. Till nästa gång......

Go for the big ones!
Pirate-fishing

No comments:

Post a Comment